"ဂွေးသီး"၏ ကျန်မာရေး အကျိုးကျေးဇူးများ

 🇨🇭ဂွေးသီး၏ ကျန်မာရေး အကျိုးကျေးဇူးများ



#နှစ်လုံးရောဂါဖြစ်ပွါးမှု့ကိုကာကွယ်ပေးခြင်း

ကယ်လ်ဆီယမ်ဓါတ်တွေကြွယ်၀စွာပါ၀င်တဲ့အသီးဖြစ်ပါတယ်။ အရည်ရွှမ်းပြီး အမျှင်ဓါတ်တွေကြွယ်၀စွာပါ၀င်တဲ့အသီးဖြစ်သလို သွေးလည်ပတ်မှုကိုကောင်းမွန်စေတဲ့အသီးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့်လည်း နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားမှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။


#မျက်လုံးကျန်းမာရေး

ဗီတာမင် A ပါ၀င်တဲ့အသီးဖြစ်ပြီး အမြင်အာရုံကို ကြည်လင်စေပါတယ်။


#ကိုယ်ခံအားစနစ်ကောင်းမွန်ခြင်း

အဟာရဓါတ်တွေကြွယ်၀စွာပါ၀င်တဲ့အသီးဖြစ်ပြီး ကိုယ်ခံအားစနစ်ကောင်းမွန်စေပါတယ်။ ဗီတာမင်Cပါ၀င်လို့ ဘက်တီးရီးယားတွေ ၀င်ရောက်ခြင်းက ကာကွယ်ပေးပါတယ်။


#Antioxidant ပါ၀င်ခြင်း

ဗီတာမင် A ကြွယ်၀စွာပါ၀င်သလို Antioxidant တွေကြွယ်၀စွာပါ၀င်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ဗီတာမင် C ပါ၀င်ပြီး ရောဂါအမျိုးမျိုး၀င်ရောက်ခြင်းကနေကာကွယ်ပေးပါတယ်။


#အနာသက်သာစေခြင်း

ထိခိုက်ရှနာတာတွေအတွက် အထူးသက်သာစေတဲ့အသီးဖြစ်ပါတယ်။


#အသက်အရွယ်အိုမင်းရင့်ရော်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးခြင်း

ဗီတာမင် C ကြွယ်၀တဲ့အသီးဖြစ်သလို ပရိုတင်းဓါတ်တွေလည်းပါ၀င်လို့ အိုမင်းရင့်ေ၇ာ်မှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပြီး အရွယ်တင်နုပျိုစေပါတယ်။


#ကိုယ်လက်စထရောထိန်းချုပ်နိုင်ခြင်း

အသီးမှာ ကိုလက်စထရောပါ၀င်မှုနည်းပြီး သွေးတွင်း ကိုလက်စထရော ပမာဏကိုလည်း ထိန်းချုပ်ပေးနိုင်ပါတယ်။


#အရိုးနှင့်သွားကျန်းမာရေး

ကယ်လ်ဆီယမ်နဲ့ ဖော့စဖော့ရပ်စ်ပါ၀င်လို့ အရိုးကို ကျန်းမာစေပြီး သွားတွေကို ခိုင်မာစေပါတယ်။


#အမြှင်ဓါတ်များစွာပါဝင်ခြင်း

အမျှင်ဓါတ်တွေ မြင့်မားစွာပါ၀င်လို့ အစာချေစနစ်ကိုကောင်း မွန်စေပြီး အူမကြီးရဲံ လုပ်ဆောင်ချက်ကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့်လည်း ဆီးချို သွေးချို နှလုံးရောဂါ ဖြစ်နိုင်ချေကို လျှော့ကျစေပါတယ်။


#သံဓါတ်

ခန္တာကိုယ်အတွင်း အောက်ဆီဂျင်သယ်ယူပို့ဆောင်ဖို့အတွက် အရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ သံဓါတ်ပါ၀င်လို့ သွေးအားနည်းရောဂါဖြစ်ပွားမှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။


သရက်သီးနဲ့ ယှဉ်ရင် ဂွေးသီးက ပိုပြီး အရည် ရွှမ်းသလို ကယ်လိုရီ ပါဝင်မှု ပို လျော့နည်းကာ အမျှင်ဓာတ်ပါဝင်မှု ပိုများပါတယ်။ ဂွေးသီးကို အလွယ်တကူ ဝယ်ယူလို့ ရသလို ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေရှိတာကိုလည်း တွေ့ရပါတယ်။


ဂွေးသီးမှာ ဘယ်လို အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်တာကြောင့် ကျန်းမာရေးအတွက် ဘယ်လို အထောက်အကူဖြစ်စေတယ်ဆိုတာ လေ့လာကြည့်ရအောင်.။


◾(၁) ကယ်လိုရီ ပါဝင်မှု လျော့နည်းခြင်း


ဂွေးသီးဟာ ကယ်လိုရီပါဝင်မှုအ လွန်နည်းပါးတဲ့ သစ်သီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ၁၀ဝ ဂရမ်အလေးချိန်ရှိတဲ့ ဂွေးသီးတွေ မှာ ၂၉ ကယ်လိုရီပဲ ပါဝင်ပါတယ်။ သ ရက်သီး ၁၀ဝ ဂရမ်မှာ ၆၄ ကယ်လိုရီပါ ဝင်တာကြောင့် သရက်သီးနဲ့ယှဉ်ရင် ဂွေး သီးမှာ ကယ်လိုရီ နှစ်ဆနီးပါး လျော့နည်းမှု ရှိပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကယ် လိုရီများများ မရရှိဘဲ အစာစားချင်စိတ် ကို ကျေနပ်မှု ရရှိစေကာ ကျန်းမာရေး နဲ့ ညီညွတ်တဲ့ ကိုယ်အလေးချိန်ကို ရရှိ စေပါတယ်။


◾(၂) အမျှင်ဓာတ် ပါဝင်မှု မြင့်မားခြင်း


ဂွေးသီးမှာ အမျှင်ဓာတ် များများ ပါ ဝင်ပါတယ်။ဂွေးသီး ၁၀ဝဂရမ်ပမာဏမှာ အမျှင်ဓာတ် ၅ ဒသမ ၇ ဂရမ်ပါဝင်တာ ကြောင့် တစ်နေ့တာ လိုအပ်တဲ့ အမျှင် ဓာတ်ရဲ့ ၂၃ ရာခိုင်နှုန်း ကို ရရှိစေပါတယ်။ ဂွေးသီးမှာပါတဲ့ အမျှင်ဓာတ်ဟာ ဝမ်းမှန် မှန်သွားစေတာ၊အူမကြီးရဲ့ လုပ်ငန်းဆောင် တာကို ကောင်းမွန်စေတာနဲ့ ဝမ်းချုပ်ခြင်း ကင်းစေတာစတဲ့ အကျိုးကျေးဇူး များစွာ ရရှိစေပါတယ်။ အမျှင်ဓာတ်ဟာ အစာ ကြေညက်ခဲတာကြောင့် ဆာလောင်မှုကို ထိန်းချုပ်ထားပါတယ်။ အမျှင်ဓာတ်ပါဝင် မှုမြင့်မားတဲ့ ဂွေးသီးစား တာကြောင့် ဆီးချို သွေးချိုရောဂါနဲ့ နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေ ကို လျော့ကျစေနိုင်ပါတယ်။


◾(၃) ဗီတာမင်စီ ပါဝင်မှု များခြင်း


ဂွေးသီး တစ်ခွက်စာ ပမာဏမှာ ဗီ တာမင်စီ တစ်နေ့တာလိုအပ်တဲ့ အတိုင်း အတာရဲ့ တစ်ဝက်နီးပါး ပါဝင်ပါတယ်။ ဗီတာမင်စီဟာ ရေမှာပျော်ဝင်တဲ့ ဗီတာ မင်ဖြစ်ပြီး ခန္ဓာကိုယ် လုပ်ငန်း ဆောင်တာ တွေအတွက် လိုအပ်ပါတယ်။ ကော်လာ ဂျင်တည်ဆောက်မှုအတွက် လိုအပ်သ လို အနာကျက်စေပါတယ်။ ဗီတာမင်စီ က အရေးကြီးတဲ့ အင်တီအောက်ဆီးဒင့် တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ဆဲလ်တွေကို ဖရီးရယ်ဒီ ကယ်ကြောင့် ထိခိုက်မှု မဖြစ်အောင် ကာ ကွယ်ပေးကာ နှလုံးရောဂါနဲ့ ကင်ဆာဖြစ် နိုင်ခြေကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ဗီတာ မင်စီဟာ ကိုယ်ခံစွမ်းအားစနစ် ကျန်းမာ ရေးအတွက် အရေးပါသလို ခန္ဓာကိုယ် က သံဓာတ် စုပ်ယူနိုင်အောင်လည်း ကူ ညီပါတယ်။


◾(၄) သံဓာတ် ပါဝင်မှု များခြင်း


ဂွေးသီးမှာ သံဓာတ်ပါဝင်မှု မြင့်မား ပါတယ်။ သံဓာတ်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ အောက်ဆီဂျင်ပို့ဆောင်ရေးအတွက် မရှိ မဖြစ် သတ္တုဓာတ်တစ်မျိုးပါ။ ကမ္ဘာပေါ် မှာ သံဓာတ်ချို့တဲ့့တဲ့ သွေးအားနည်းရော ဂါ အဖြစ်များပါတယ်။ ဂွေးသီး ၁၀ဝ ဂ ရမ်မှာ သံဓာတ် ၃ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ်ပါ ဝင်တာကြောင့် တစ်နေ့တာ လိုအပ်တဲ့ သံဓာတ်ပမာဏရဲ့ ၁၈ ရာခိုင်နှုန်းကို ရရှိ စေပါတယ်။


◾(၅) ကယ်လ်စီယမ် ပါဝင်ခြင်း


ဂွေးသီး ၁၀ဝ ဂရမ်မှာ ကယ်လ်စီ ယမ် ၃၂ မီလီဂရမ်ပါဝင်တာကြောင့် တစ် နေ့တာ လိုအပ်တဲ့ ပမာဏရဲ့ သုံးရာခိုင် နှုန်းကို ရရှိစေပါတယ်။ ကယ်လ်စီယမ် ဟာ အရိုးတွေ ကို သန်စွမ်းကျန်းမာစေတဲ့ သတ္တုဓာတ်တစ်မျိုးပါ။ ပုံမှန်ကြွက်သား လုပ်ငန်းတွေနဲ့ နာ့ဗ်သယ်ယူပို့ဆောင်ရေး အတွက် ကယ်လ်စီယမ် အလုံအလောက် မှီဝဲဖို့ လိုအပ်နေပါတယ်။

ကိုယ်ကျန်းမာ စိတ်ချမ်းသာကြပါစေ။🙏

Credit - Original Writer

တဆင့်ပြန်လည််မျှဝေပါသည်

thuyatun11363

Comments

Popular posts from this blog

ထိနံပင် (ခ) နတ်ဆေးပင် (ခ) ပြည့်စုံပင်

အမျိုးသားရောဂါ ပန်းသေ ပန်းညှိုးအတွက် ဆေးနည်းတိုများ စုစည်းမှု့

ဘောက်သီး(ခ)ဗောက်သီးပင်၏ ဆေးဖက်ဝင်အကျိုး ကျေးဇူးများ