ဝါးကို မှိုမတက် ပိုးမထိုးစေရန် နည်းလမ်းအချို့

 ဝါးကို မှိုမတက် ပိုးမထိုစေရန် ပြုလုပ်နည်း



မြန်မာနိုင်ငံတစ်ဝှမ်းတွင် ဝါးအသုံးပြုမှု့များပြားလှပါသည် ၊ မိမိတို့အသုံးပြုသောဝါးများ မှိုမတက် ပိုးမထိုးစေရန် ပြုပြင်နည်းတစ်ချို့ကို လက်လှမ်းမှီသလောက် တင်ပြပေးလိုက်ပါသည်။


(၁) Boric-Acid နှင့် Borax Powder ဖြင့် ဆေးစိမ်ခြင်း



အများအခေါ်အဝေါ် (လက်ချားအမှုန့်) Boric powder နဲ့ Borax acid ကို ၁ ဆ နှင့် ၁ဆ ခွဲ ရောပြီး ၁ ပေါင်လျှင် ရေ၃ဂါလံ နှင့် ၅ ရက်ခန့်စိမ်ခြင်း ဖြင့် ဝါးများကို မိူမတက် ပိုးမထိုးအောင်ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။


ဝါးအတွင်းရှိ သကြားရည်သည် ရေထက်ပြစ်သည်။ ဝါးကို ကန်အတွင်း စိမ်ထားပါက သကြားရည်များထွက်ကာ အချဉ်ပေါက်လာသည်။ နောက်ထပ်တဖန်စိမ်သောအခါ အလျဉ်ရလာသောကြောင့် လေးရက်ခန့်ကြာလျှင် အချဉ် ပေါက်လာသည်။ ပိုးများကြိုက်သော သကြားဓါတ်များကုန်၍ ပိုးမစားကြောင်းသိရသည်။ ငွေကြေးသက်သာသော် လည်း ကြာကြာထားပါက အပုတ်နံ့ထွက်လာ၍ ရေအနည်းငယ်ချန်ကာ ရေလှဲလယ်သင့်သည်။


(၂) ပင်လယ်ရေတွင် စိမ်ပြီး နေလှမ်းအခြောက်ခံခြင်း 



စီးဆင်းနေသော ရေတွင် သုံးပတ်မှ တစ်လ အထိ စိမ်ထားပါက သကြားရည်နေရာတွင် ရေအစား ဝင်ရောက်သွားသည်။ ထိုကြောင့် ရေစိမ်ဝါးသည် ပိုးမစားကြောင်း တွေ့ရသည်။ ဝါးကို ရေစိမ်ပါက အရောင်ပြောင်းလဲစေသည်။ ရူပ နှင့် အားအင်ဆိုင်ရာများဆုံးရှုံးစေသောကြောင့် ခံနိုင်ရည်ကျဆင်းစေသည်။


(၃) ကြပ်တိုက်ခြင်း

ဝါးကို ကြပ်တိုက်ခြင်းဖြင့်လည်း ကြာရှည်ခံအောင် ပြုလုပ်နိုင်သည်။ မှိုင်းတိုက်ခြင်း ၊ မီးရှိူ့ရန် မီးသွေး ၊ ထင်း ၊ ဂတ်(စ်) တို့ကိုအသုံးပြုနိုင်သည်။ မီးလောင်စာကြောင့် ဝါးသည် သိပ်သည်းလာပြီးပိုးမွှားအန္တာရာယ်ကာကွယ်နိုင်သည်။




(၄) တန်ဆောင်မုန်းလ (သို့) ဒီရေကျချိန်တွင် ဝါးကို ရွေးချယ်ခုတ်ခြင်း

ဝါးသည် သဘာ၀ နှင့် ဆက်စပ်မူအလွန်ရှိသည်။ ဒီရေ တက်လျှင် ဝါးပင်တွင် ရေများတက်ပြီး ဒီရေကျချိန်တွင် ဝါးပင်အတွင်းတွင် ရေများကျသွားတတ်သည်။ လ၏ဆွဲငင်အားဖြင့် မြေကြီးအတွင်းမှ အစာရည်က ဆွဲစုပ်ယူသည်။ လပြည့်ရက်တွင် ဝါးအဆစ်အတွင်း သကြားရည် ပြည့်နေတတ်သည်။ ထို့ကြောင့် လကွယ်ရက်(သို့) တန် ဆောင်မုန်းလတွင် ဝါးခုတ်ပါက ပိုးမွှားအန္တာရယ်သက်သာသည်။



(၅) နေရောင်မရှိချိန်တွင် ဝါးကို ရွေးချယ်ခုတ်ခြင်း 

သစ်ပင်တို့၏ သဘာ၀သည် အစာချက်ရန် နေရောင်လိုအပ်သည်။ ဝါးပင်သည်လည်း အစာမချက်သောနေရောင် မရှိသောအချိန်တွင် ခုတ်ယူပါက ပိုးစားသက်သာကြောင်းတွေ့ရသည်။



(၆) အပင်တွင် အပြတ် မခုတ်ပဲ အနည်းငယ်ချန်ကာ အရွက်ကျမှ သိမ်းခြင်း

ကိုယ်ပိုင်စိုက်ခင်းဖြစ်ပါက သက်တမ်းမှန်သော ဝါးကိုရွေးချယ်ပါ။ အောက်ဆုံးအဆစ်မှ တစ်လက်မလောက်ချန်ထား၍ ပြတ်မသွားအောင် ခုတ်ပါ။ ခုတ်စာထွက်သွေားသောနေရာကို သပ်ခုထားပြီး တခြားအပင်ကို မှီထားပါ ။ ၂ ပတ် ၃ ပတ်ကြာသောအခါ သကြားရည်ထွက်သွားမည်။ ကျန်ရှိသော သကြားဓါတ်ကိုလည်း အရွက်များက အစာချက်၍ သကြားဓါတ်နည်းသွားမည်။ ဝါးအတွင်း ကျန်ရှိသောသကြားရည်သည်လည်း အချဉ်ပေါက်ပြီး အယ်(လ်)ကိုဟောသို့ပြောင်းကာ ပိုးမွှားများမကြိုက်တော့ပါ။ ယခုနည်းသည် အကောင်းဆုံး ဝါးခုတ်နည်း ဖြစ်ပါသည်။

Source - ဆရာဝင်းကျော်ဦး-(လေးစားရမည့် ဝါးပင်တို့၏ သဘာ၀) စာအုပ်မှ

#thuyatun11363


Comments

Popular posts from this blog

ထိနံပင် (ခ) နတ်ဆေးပင် (ခ) ပြည့်စုံပင်

အမျိုးသားရောဂါ ပန်းသေ ပန်းညှိုးအတွက် ဆေးနည်းတိုများ စုစည်းမှု့

ဘောက်သီး(ခ)ဗောက်သီးပင်၏ ဆေးဖက်ဝင်အကျိုး ကျေးဇူးများ